Tuturor ni s-a întâmplat ca într-o dimineață să căutăm minute în șir cheile de la mașină. Cercetătorii de la Centrul Medical din cadrul Universității Columbia spun că am putea preveni astfel de situații: să luăm zilnic o linguriță de cacao. Acest ingredient conține substanțe bioactive, care împiedică pierderile de memorie, notează site-ul Gizmag.com.
Cercetătorii susțin că boabele de cacao consumate de un om în vârstă de 60 de ani îi va ajuta memeoria să funcționeze ca a unei persoane cu 20-30 ani mai tânără. Pentru a ajunge la această concluzie, un grup de 37 de voluntari sănătoși cu vârsta cuprinsă între 50-69 a fost împărțiți în două categorii.
În fiecare zi timp de trei luni, acești au consumat o băutură de cacao special pregătită. Un grup consumat băutura cu 900 mg de compuși, iar celălalt cu doar 10 mg de acești compuși.
Scopul de bază a experimentului a fost de a studia creierul mai precis girusul dințat, o parte a formațiunii hipocampice care este responsabilă pentru memorie și este sensibilă în funcție de vârstă. Prin urmare cercetătorii au efectuat imagistica cerebrală pentru a măsura volumul de sânge și dovedi dacă această formațiune cauzează pierderea de memorie în rândul persoanelor în vârstă.
Cu toate acestea, rezultatele vor fi verificate într-un studiu pe grup mai mare, iar acestea nu se aplică la persoane cu boli asociate cu pierderea de memorie , cum ar fi Alzheimer. Oamenii de știință avertizează de asemenea că rezultatele studiului nu înseamnă nevoia de creștere a consumului de ciocolată.